Stadsarkitekten slutar efter 31 år i kommunen

31 år har gått som tåget för stadsarkitekt Johan Risholm – inte minst sedan den där dagen han blev ombedd att snabbt svara på en ”liten remiss” från Banverket.  

Johan Risholm har arbetat i kommunen i 31 år, de senaste sju som stadsarkitekt och innan dess som planchef och planarkitekt. Nu är det dags för honom att gå i pension, och för någon annan att ta hans plats. 


– Jag hoppas att det kommer någon som bor eller vill bo här, och som vill stanna ett bra tag. För mig har det varit viktigt att ha sett staden alla tider på dygnet och på året, så att man verkligen får känslan för just Falkenberg. Det är Gekås, buskis och badstugor. I Halland är vi lite lillebror och underdog – det är massor av saker som gör Falkenberg till just Falkenberg. Jag bodde 20 år i Sandviken – det är en helt annan stad. Nu är jag mycket i Lysekil – det är också något helt annat. Det ska inte komma någon som vill ändra staden, utan någon som vill utveckla den, säger han. 


Platsen där vi lever våra liv 

Att vara stadsarkitekt är att vara struktur- och samhällsbyggare, att hitta kompromisser och lösningar.  


– Jag är intresserad av att människornas liv i allt det här – när vi bygger blir det en behållare för människors liv. Det ska fungera, det ska vara hållbart och tryggt. 


Johan har varit med i många omvälvande uppdrag. 

– Jag minns när chefen bad mig ”titta lite snabbt på den här remissen, det är tydligen något från Banverket”. Sedan låg jag på golvet med kartor och kurvor och tittade på en ny sträckning för järnvägen och en ny placering för stationen under lång tid framöver. 


Men det är inte bara i staden som en stadsarikitekt behövs. 


– Vindkraften har varit en stor fråga. Nu finns det 81 vindkraftverk i Falkenberg. Energin från dem motsvarar 85% av det vi förbrukar i kommunen.  


Det gäller att utveckla även de mer lantliga delarna av kommunen med känsla. 


– Om många vill bo på en plats för att den är fantastisk, eller någon etablera något – då behöver det göras med känsla. Skulle vi bygga för mycket på en sådan plats blir det där som var så fantastiskt naggat i kanten. 


Gamla anor 

Innan han lämnar kommer, om politiken vill, ett kulturmiljöprogram att antas av kommunfullmäktige. Det är något Johan är extra stolt över. 


– Det blir en härlig final. Jag hoppas att den kan bli en tryckt bok. Det finns så mycket fint här, det är viktigt att vi tar hand om vår historia. 

Centrum i omvandling 

Och prisbelönta kunskaps- och kulturcentrum Argus är han också nöjd med, så klart. 

– Det är fint att vi kunnat sammanfoga kultur och kunskap i en byggnad, där alla kan känna sig välkomna. Huset är vackert, in i minsta detalj. Det är samma arkitekter hela vägen, då blir det ofta bra. Jag tycker också att den sluter Stortorget på ett fint sätt, bidrar till att torget och alla vackra byggnader runt om det knyts samman.  


Argus är en stor byggnad – precis som Falkhallen och Kvarteret Hjulet, som i skrivande stund inte blivit av med byggställningarna. 


– Det är ett område som är på gränsen i sin storlek. Jag har oroat mig för det ibland, men nu när jag ser det känner jag mig trygg. Förut var det ett skräpigt område utan riktning. Det är en balans det där, att inte ta i för mycket, inte såga av den gren man sitter på. Vi behöver fler boenden i centrum, men utan att förlora stadens själ. Det ska bli spännande när de klär av byggnaden! 


Men centrum handlar inte bara om byggnaderna, utan om allt som händer i och mellan husen. De senaste tio åren har handlat mycket om centrums betydelse, i konkurrens med till exempel köpcentrum utanför, och det är ett arbete som är långt ifrån över. 


– Det som är bra för centrum är bra för stan, och det som är bra för stan är bra för kommunen. Det ger ringar på vattnet, med fler som flyttar hit och mer skatteintäkter. 

Mycket kvar för efterträdare 

Mycket har alltså hänt på de 31 år Johan arbetat i Falkenberg – men att utveckla en stad är ett arbete som ständigt pågår: 

– Det finns många stora intressanta områden: inre hamnområdet, Södra Åstranden, kopplingen centrum – Skrea strand. Sedan har vi ett gammalt banområde mitt i stan som är en barriär mellan områden. Och vi är en tillväxtkommun – med 1 % tillväxt per år behövs nya skolor, bostäder, service och nya trafiklösningar, och stora önskningar för kustområdet. 


Johan tror att den som ska ta över hans plats behöver vara en samarbetare. 


– För att lyckas behöver man vara lyhörd och intresserad för vår stads förutsättningar. Man behöver kunna jobba tillsamammas med andra, få med sig alla som bor här, var öppen för dialog och kommunicera. Får man till det är det ett fantastiskt roligt och intressant jobb som väntar.  


Är du intresserad av jobbet eller vet någon annan som är? Sök tjänsten här >>